Välimerellinen luomuoregano
Oregano (Origanum vulgare) on maustehyllysi aurinko. Monet käyttävät oreganoa kuivattuna pizzan päällä, mutta tuoreenakin se lämmittää mukavasti pastoja ja grillattuja ruokia. Pizzojen, pasta- sekä tomaattiruokien lisäksi sitä voi kokeilla salaatissa sekä papu- ja juustoruuissa.
Keskiajalla oreganoa viljeltiin laajasti välimeren alueella lääkeyrttinä. Sittemmin se on levinnyt ravintoloiden ja kotikokkien suosiksi ympäri maailman. Oregano eli mäkimeirami kasvaa luontaisesti Suomessakin.
SÄILYTYS
- Oregano säilyy parhaiten jääkaapissa omassa ruukussaan, mielellään alkuperäisen suojamuovinsa sisällä.
- Säilytysaikaa voi pidentää lisäämällä puhdasta vettä ruukkuun.
- Lassen Luomu -yrteillä on iso ruukku ja terveet juuret, joten voit istuttaa ne, vielä käytön jälkeenkin, isompaan ruukkuun tai kasvimaalle ja nauttia kasvien hoidosta ja jatkuvasta sadosta.
TIESITKÖ ETTÄ…
- Oregano kukkii pitkään puutarhassa ja voi houkutella kimalaisia, mehiläisiä ja perhosia
RAVINTOSISÄLTÖ
100 g | RI (%) * | |
---|---|---|
Energia | 285 kJ / 68 kcal | 3,39 |
Rasva (g) | 1,90 | 2,71 |
Rasvaa, josta tyydyttyneitä rasvoja (g) | ei mittaustulosta | |
Hiilihydraatit (g) | 9,90 | 3,81 |
Hiilihydraattia, josta sokereita (g) | ei mittaustulosta | |
Ravintokuitu (g) | ei mittaustulosta | |
Proteiini (g) | 2,40 | 4,80 |
Suola (g) | ei mittaustulosta |
* Aikuisen keskivertokäyttäjän saannin vertailuarvo
(8400 kJ / 2000 kcal).
Tietolähteet: Sydänmerkki-sivusto sekä Ruokavirasto
HIILIJALANJÄLKI
- 1 kpl yrttiä: 0,37 kg CO2e
- 1 kg yrttejä: 1,84 kg CO2e