Terävä ja mausteinen kynteli
Kynteli (Satureja hortensis) on yksivuotinen yrtti, joka voimistaa ruokien makua oreganon tapaan. Sen pienet, neulasmaiset lehdet tuovat maut esiin erityisesti liha- ja papuruoista, keitoista sekä pata- ja uuniruoista.
Kynteliä voidaan käyttää sekä tuoreena että kuivattuna. Se on suosittu myös mausteseoksissa, kuten Provencen yrteissä.
SÄILYTYS
- Luomuyrtit voi säilyttää jääkaapissa omassa ruukussaan +2 … +5 asteessa, mielellään alkuperäisen suojamuovinsa sisällä.
- Säilytysaikaa voi pidentää lisäämällä puhdasta vettä ruukkuun.
- Suosittelemme puhdistamaan yrtit ennen käyttöä.
TIESITKÖ ETTÄ…
- Kynteliä kannattaa sekoittaa palkokasveista valmistettavien ruokien, kuten hernekeiton joukkoon, sillä se auttaa vähentämään ilmavaivojen riskiä.
RAVINTOSISÄLTÖ
100 g | RI (%) * | |
---|---|---|
Energia | 272 kJ / 1138 kcal | 3,24 |
Rasva (g) | 5,91 | 8,44 |
Rasvaa, josta tyydyttyneitä rasvoja (g) | 3,26 | 16,30 |
Hiilihydraatit (g) | 68,70 | 26,42 |
Hiilihydraattia, josta sokereita (g) | ei mittaustulosta | |
Ravintokuitu (g) | 45,70 | ei vertailuarvoa |
Proteiini (g) | 6.73 | 13,46 |
Suola (g) | 0,02 | 0,33 |
* Aikuisen keskivertokäyttäjän saannin vertailuarvo
(8400 kJ / 2000 kcal).
Tietolähteet: USDA FoodData Central (tiedot noudettu 12.9.2024)
HIILIJALANJÄLKI
- 1 kpl yrttiä: 0,37 kg CO2e
- 1 kg yrttejä: 1,84 kg CO2e